02 اسفند 1402 - 23:29

سوم اسفند در آینه تاریخ معاصر ایران

مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران در این روز، به شرح زیر است:
کد خبر : 15943

 

3 اسفند 1367

امام خمینی در پیام مشهور به «منشور روحانیت» تاكید كردند كه حوزه ها و روحانیان باید نبض تفكر و نیاز آینده جامعه را همیشه در دست خود داشته باشند و همواره چند قدم جلوتر از حوادث، آماده عكس العمل مناسب باشند. چه بسا شیوه های رایج اداره امور مردم در سال های آینده تغییر و جوامع بشری برای حل مشكلات خود به مسایل جدید اسلام نیاز پیدا كند. علمای بزرگوار اسلام از هم اكنون باید برای این موضوع فكری كنند.

 

3 اسفند 1362

عملیات خیبر باهدف نابودی نیروهای سپاه سوم عراق با رمز یا رسول الله(ص) در شرق رودخانه دجله و هورالهویزه آغاز شد. این عملیات 22 اسفند با پیروزی رزمندگان اسلام به پایان رسید.

 

3 اسفند 1357

روزنامه اطلاعات نوشت: «دیوید اوئن» وزیر امور خارجه انگلیس خواهان بهبود ارتباط كشورش با ایران شد، به همین دلیل از محمدرضا پهلوی درخواست كرد كه تقاضای اقامت در بریتانیا نكند.

 

3 اسفند 1356

«مناخم بگین» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به طور مخفی و برای دیدار چند ساعته با محمدرضا پهلوی به تهران آمد.

 

3 اسفند 1352

ایران دولت نوبنیاد بنگلادش را به رسمیت شناخت.

 

3 اسفند 1323

مصوبه تشكیل سازمان اقتصادی دولت در نشست هیات وزیران به تصویب رسید. این مصوبه 27 ماده ای از مواردی چون هدف از ایجاد سازمان اقتصادی دولت، وضعیت حقوقی این سازمان، بودجه و دارایی آن و تشكیلات این سازمان(شورای عالی، هیات‌ مدیره، هیات نظارت، جلسه‌ نمایندگان دولت و ادارات تابعه) یادكرده، سپس در ادامه هر یك از بخش‌های عنوان شده، نحوه‌ تشكیل، اختیارات و وظایف آن‌ها را برشمرده است.

 

3 اسفند 1321

«هربرت نورمن شوارتسكف» سرهنگ پیاده نظام ایالات متحده آمریكا درباره تجدید سازمان ژاندارمری ایران طرح جامعی پیشنهاد داد و هدف خود را ایجاد بهبود تدریجی در وضعیت این سازمان و تربیت افسران ایرانی برای همه پست ها و سپردن امور به یك سازمان یكپارچه ایرانی دانست.

3 اسفند 1302

رضاخان وزیر جنگ و رئیس الوزرا در تلگرافی خیلی محرمانه و خصوصی با اشاره به آهنگ نشریات نسبت به تغییر رژیم مملكت و برپایی جمهوریت و این كه از من می خواهند این تغییر را بپذیرم، از محمود آیرم امیرلشكر جنوب خواست: «شما باید بدون آن كه كسی بفهمد از طرف نظامیان مداخله مستقیمی می شود، خیلی محرمانه اما با كمال جدیت سه طبقه (تجار و كسبه، روزنامه نگاران، علما و روحانیان) در تمام خطه جنوب تشویق به طوری كه همه متحدالكلمه باشند تا به مجرد آن كه تلگراف رمز من به شما برسد فوری یك صدای هماهنگ از تمام جنوب بلند شود.»

 

3 اسفند 1302

روزنامه ایران سرمقاله ای را با عنوان «مبانی تغییر رژیم ایران» نوشت و پس از روزها محافظه كاری در بیان مواضع خود نسبت به موج جمهوریت به تغییر رژیم در ایران ابراز تمایل كرد و نگاشت: «ایران زود به سمت تكامل می رود و دنیا معترف است كه استعداد و لیاقت ایرانی از تمام ملل شرقیه زیادتر بوده و حاضر برای قبول مدنیت و بهترین طرزهای حیات اجتماعی است. تغییر رژیم برای ایرانی كار مشكلی نیست»

 

3 اسفند 1300

حسین علاء وزیرمختار ایران در آمریكا در تلگرافی به مشیرالدوله وی را مطلع ساخت كه شركت نفت جنوب و استاندارد اویل درباره نفت شمال توافق كرده و می خواهند نظر دولت ایران را نیز نسبت به این توافقنامه بدانند. استاندارد اویل به این نتیجه رسیده بود كه تنها راه مطمئن وارد كردن سرمایه در میدان های نفت شمال موافقت با مصالح نفتی انگلیسی ها است.

 

3 اسفند 1300

كمیسیون معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه، اعتراض ها و اصلاحاتی را كه در ضمن شور اول لایحه قانون شورای عالی معارف از طرف بعضی از نمایندگان اظهار شد و در جلسه های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته بود، به همراه لایحه مزبور با اصلاحات و اضافه ها جدیدی تصویب و به مجلس ارائه كرد. این قانون شامل دو فصل و 13 ماده بود.

 

3 اسفند 1299

كودتای نظامی به وسیله رضاخان میرپنج و هم دستی سیدضیاءالدین طباطبایی و با برنامه ریزی «ادموند آیرونساید» افسر انگلیسی علیه دولت سپهدار رشتی نخست وزیر احمدشاه قاجار اجرا شد. این كودتا به عنوان زمینه ای برای سقوط سلسله قاجار و تاسیس حكومت پهلوی به شمار می رود. نخستین اعلامیه رضاخان با عنوان «حكم می كنم» نیز در این روز در 9 ماده صادر شد.
برگرفته از: كتاب روزشمار تاریخ معاصر ایران(جلد 1 و 3 )